Ciasteczka korzenne z lukrem

  1. 10.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 40 minut
  4. prosty

Składniki:

2 szklanki mąki tortowej
2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 gramów masła
1 szklanka drobnego cukru
opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1 opakowanie (ok. 3 łyżeczek) korzennej przyprawy do ciasteczek
175 g cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy

Sposób przygotowania

Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną oraz cukier, proszek do pieczenia, jaja i masło rozdrobnić mikserem (użyć tzw. haków do miksowania ciast kruchych i gęstych). Następnie dodać cukier waniliowy i przyprawę korzenną, całość zagnieść. Ciasto musi być plastyczne, aby dało się z niego tworzyć kulki, a następnie rozgniatać je w dłoniach i formować dowolne kształty lub wycinać je foremkami.

Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30 minut w 160 stopniach C.

Przestudzone ciastka ozdobić lukrem przygotowanym z soku pomarańczowego i cukru pudru.

Produkty