Jadalne ozdoby na choinkę

  1. 5.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP

Pięknie przystrojona choinka to jeden z symboli Bożego Narodzenia. Najczęściej wykorzystujemy do tego zestawy kolorowych bombek i brokatowych łańcuchów, ale coraz więcej osób stawia na święta w stylu eko. Do dekoracji świątecznego drzewka i domu wykorzystuje się produkty prosto z kuchni, które stanowią piękne, a w dodatku jadalne ozdoby. Oto kilka propozycji.

Pierniczki i ciasteczka

Prezentują się na choince wyjątkowo ładnie, a w dodatku świeżo przygotowane kuszą zapachem. Do ich przygotowania wystarczy mieć świąteczne foremki i sprawdzony przepis.

Składniki: 1/2 kg mąki, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250 gramów masła, 1-2 łyżek gęstej śmietany (18-proc.)

Wszystkie składniki posiekać, a następnie zagnieść na kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkować i wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec na papierze ok. 15 minut w temperaturze ok. 160 st. Celsjusza. Przestudzone można udekorować lukrem.

Łańcuch z popcornu

Ta chrupiąca przekąska większości z nas kojarzy się z wyjściem do kina, ale nawleczony na białą nitkę może być oryginalnym łańcuchem na choinkę, przypominającym kulki śniegu. Do jego przygotowania najlepiej użyć domowej roboty popcornu, a nie produktu np. podgrzewanego w mikrofalówce.

Słodycze

Cukierki i czekoladki to stały element dekoracji na choince w wielu polskich domach. Warto jednak zainspirować się drzewkami ozdabianymi przez Amerykanów i wykorzystać słodkie czerwono-białe laski. Do przystrojenia można użyć także domowych pralinek zapakowanych w celofan i ozdobionych wstążką.

Suszone owoce i przyprawy

Plasterki pomarańczy, cytryny, grejpfruta czy kumkwatu to kolorowy dodatek dla choinki. Oprócz cytrusów sprawdzą się również jabłka. Należy pokroić owoce, a następnie wysuszyć w suszarce lub przez kilka dni na gorącym kaloryferze. W ich towarzystwie pięknie wyglądać będą gwiazdki anyżu i laski cynamonu obwiązane czerwoną wstążką.

Orzechy

Do dekorowania choinki nadadzą się także orzechy. Najlepiej użyć włoskich, które są większe i łatwiej zawiesić je na gałązkach za pomocą błyszczących nitek. Niektóry wykorzystują również orzechy laskowe wbijając w nie zawieszki, np. od bombek.

Pomarańczowy stroik

Zapach i atmosferę świąt warto wprowadzić przygotowując stroiki z wykorzystaniem jedzenia. Świetnie nadają się do tego pomarańcze - można wbić w nie goździki, układając fantazyjne wzory lub wyrzeźbić szlaczki w skórce.

Produkty