Jajka na świątecznym stole – pyszna i tania przekąska

  1. 2.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP

Z łososiem, z majonezem, w sałatce, a może z warzywami? Jajka pasują niemal do wszystkiego i są bazą dla tysięcy przepisów, które zawsze muszą się udać. Choć bardziej kojarzą się ze świętami Wielkanocy, to sprawdzą się idealnie na stole tych, którzy z przygotowaniem 12 symbolicznych dań nie wyrobili się do ostatniej chwili.

Jajka przez lata uważane były za zdrowe i pożywne. Od dawna królują na polskich stołach. Nie wymagają wiele pracy, prawie każdy potrafi je przygotować na swój własny sposób. Są cennym źródłem protein i zbawiennej dla naszego organizmu lecytyny – dzięki niej łatwiej się uczymy i panujemy nad stresem. A że przygotowanie świątecznej uczty u niejednej gospodyni wywołało stres, warto włączyć je do bożonarodzeniowego menu.

Oto kilka przepisów na to, jak przygotować dania z jajkiem w roli głównej na święta.

Klasycznie z łososiem

Składniki:
kilka ugotowanych jajek,
plastry wędzonego łososia,
majonez,
natka pietruszki,
sól, pieprz.

Proste przepisy sprawdzają się najlepiej. Szczególnie jeśli w kuchni brakuje już miejsca na wystawianie kolejnych garnków i inwencja twórcza też się wyczerpała. Potrzeba 8 minut, by ugotować jajka – wrzucamy je do zimnej wody i czekamy, aż żółtko się zetnie. Po tym czasie wyciągamy je z rondelka i przelewamy zimną wodą – tak będzie można szybciej obrać je ze skorupek. Przekrajamy jajka na pół i posypujemy przyprawami. Na każdej połówce układamy po łyżeczce majonezu, na to kawałek łososia. Do ozdoby – natka pietruszki. I gotowe.

Aromatycznie z tuńczykiem

Składniki:
kilka ugotowanych jajek,
puszka tuńczyka w sosie własnym,
majonez,
garść szpinaku,
pół pęczka zielonej pietruszki,
1 średnia cebula dymka lub szalotka,
1 łyżeczka ulubionej musztardy,
sól, pieprz do smaku.

Z ugotowanych jajek wyjmujemy żółtka i przekładamy do osobnej miseczki. Dodajemy tam drobno posiekaną pietruszkę, cebulkę, rozdrobniony szpinak, odsączonego tuńczyka, łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie w miarę zbita konsystencja. Całość doprawiamy jeszcze do smaku.

Na zielono z awokado

Składniki:
ugotowane jajka,
pół ząbku czosnku,
mała szalotka,
2 dojrzałe awokado,
łyżka soku z cytryny,
łyżka majonezu,
natka pietruszki,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
sól, pieprz,
do dekoracji: listki kolendry, trochę zielonego groszku z puszki.

Schemat jest praktycznie ten sam – ugotowane jajka przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtka. Zabieramy się za farsz. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i oddzielamy łyżką miąższ od skórki. Oprószamy go solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy najdrobniej, jak się da. Wszystko mieszamy w misce na masę, dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na połówki jajek. Na koniec dodajemy trochę listków kolendry na wierzch, a opcjonalnie także pojedyncze kuleczki groszku z puszki.

Wykwintnie z kozim serem

Składniki:
ugotowane jajka,
ok. 60 g koziego sera – opakowanie, roladka,
2 pomidory,
sól, pieprz,
szczypiorek do dekoracji.

Nie potrzeba wielu składników, by przygotować pyszną i nietypową przekąskę na świąteczny stół. Po przygotowaniu jajek wystarczy sparzyć pomidory, pokroić je na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić drobno miąższ. Przełożyć go do miseczki z żółtkami, dodać drobno pokrojony kozi ser. Trochę przypraw do smaku i gotowe.

Takie przepisy sprawdzą się idealnie nie tylko na Wigilię, kiedy zabraknie pomysłu na 12 dań, ale także w pozostałe świąteczne dni. Wigilijna uczta nadwyrężyła twój budżet? Zmiksuj to, co zostało ci w lodówce, przygotuj prostą pastę i wyłóż na jajka. Awaryjne pomysły nie muszą być niesmaczne! A jeśli gościom zasmakują powyższe dania, możesz powtórzyć je też w sylwestra.

Produkty