Jak się pozbyć z karpia ości

  1. 20.12.2016
  2. WP Kobieta

Planujesz przygotowanie wigilijnych potraw z karpia? Zobacz, jak poprawnie usuwać ości z ryby, aby goście nie musieli robić tego na talerzu.

Ości i kręgosłup karpia są bardzo twarde. Ruchy nożem powinny być zdecydowane, ale powolne. Dzięki temu unikniemy skaleczenia. Deska musi być umieszczona na twardym i stabilnym blacie. Dobrze naostrzony nóż ułatwi pracę.

Jak krok po kroku pozbawić karpia ości

Przygotuj stalowy, dobrze naostrzony nóż.

Połóż karpia na suchej desce przykrytej ścierką. Ryba powinna leżeć grzbietem do ciebie.

Powoli natnij karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokość kręgosłupa.

Nóż przesuwaj powoli w stronę ogona, ciągle na tej samej głębokości.

Tym sposobem oddziela się mięso karpia od kręgosłupa.

Przełóż karpia na drugą stronę, aby jego łeb był zwrócony odwrotnie, ale nadal grzbietem do ciebie.

Powtórz cięcie na pozostałej częśći karpia.

Otrzymane filety oddziel od resztek krwi i ewentualnych grubych ości.

Filety z karpia połóż na desce mięsem do góry. Skóra ma przylegać do deski.

Szerokim nożem natnij karpia w pionowe paski o milimetrowej głębokości, nie dotykając skóry ryby.

Sokiem ze świeżej cytryny natrzyj karpia i włóż rybę do lodówki na noc. Cytryna zmiękczy małe ości, których nie da się usunąć ręcznie.

Octem w ości

Ości możesz się pozbyć serwując rybę w nieco inny sposób. Karpia w mące z patelni wystarczy włożyć do przygotowanej wcześniej octowej zalewy, która sprawi, że wszystkie małe ości po prostu rozpuszczą się. Te duże staną się z kolei elastyczne i będą proste do wyjęcia.

Do przygotowania zalewy potrzebujesz 0,5 litra octu, 2,5 litra wody, 4 łyżki cukru, 1 łyżkę soli, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 4 kuleczki pieprzu i 1/4 paczki gorczycy. Pamiętaj, żeby usmażoną rybę zalewać gorącą miksturą, w której powinna stać kilka dni.

Produkty