Jak wrócić do formy po świętach?

  1. 27.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP

Oczyszczając organizm, należy pamiętać o regularności posiłków, której brakowało podczas świąt oraz o produktach, które pomogą podkręcić metabolizm. Warto też poświęcić godzinę dziennie na sport. Do składników świetnie oczyszczających należą między innymi seler naciowy, natka pietruszki, pomidor, czerwona papryka, grejpfrut, jajka. Należy też pamiętać o przyprawach przyspieszających trawienie takich jak chili, cynamon, imbir. Niezbędne okaże się też siemię lniane.

W dietach oczyszczających warto zastosować jadłospis bezglutenowy oraz bezlaktozowy. Warto więc unikać pieczywa i produktów mlecznych. Osoby, które nie wyobrażają sobie śniadania bez węglowodanów, mogą wybrać jaglankę, a spożywające na co dzień mleko krowie powinny zastąpić je mlekiem kokosowym. Przez cały dzień należy jeść dużo warzyw i owoców oraz produkty bogate w zdrowe tłuszcze, jak awokado, oliwa z oliwek, orzechy, łosoś. Do tego kasza jaglana - świetnie odkwasi ona organizm, który cierpi na zgagę po świętach, a moczopędna natka pietruszki, cytrusy i pomidory pozwolą uwolnić zatrzymane płyny. Przez cały dzień należy spożywać minimum 1,5 l niegazowanej wody mineralnej.

PRZED ŚNIADANIEM: KLEIK Z SIEMIENIA LNIANEGO - 50 kcal

Składniki: 1 łyżka siemienia lnianego, 1 szklanka wrzątku.
Sposób przygotowania: Ziarenka siemienia lnianego zmiksować w młynku do kawy, zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, po czym wypić.

ŚNIADANIE: JAGLANKA Z MLEKIEM KOKOSOWYM - 360 kcal

Składniki: płatki jaglane (50 g), mleko kokosowe (150 ml), 2 orzechy włoskie, łyżeczka wiórków kokosowych, łyżeczka miodu, szczypta cynamonu i imbiru.

Sposób przygotowania: płatki jaglane doprawić cynamonem i imbirem. Zalać mlekiem kokosowym na 10-15 min. Posypać poszatkowanymi orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi, polać miodem.

PRZEKĄSKA: SAŁATKA LUB KOKTAJL OWOCOWY - 250 kcal

Składniki: jabłko, grejpfrut, 2 kiwi, sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki pokroić, wymieszać ze sobą, polać sokiem z cytryny. Sałatkę można wykonać w formie koktajlu. Wtedy wlać szklankę wody i zblendować.

OBIAD: PIECZONY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PODANY NA KASZY JAGLANEJ - 430 kcal

Składniki: filet z łososia (100 g), surowa kasza jaglana (50 g), pół papryki czerwonej, pół papryki zielonej, duży pomidor, garść natki pietruszki, szczypta chili, tymianku, soli, pieprzu.

Sposób przygotowania: Filet z łososia doprawić chili, tymiankiem, cząbrem, solą, pieprzem. Papryki pokroić w paseczki, pomidora w kostkę, posypać obficie natką pietruszki. Rybę wraz z warzywami umieścić w folii i piec w 180 st. C przez 20 min. W tym czasie zagotować wodę (na połowę szklanki suchej kaszy jaglanej, szklanka wrzątku). Wsypać kaszę, zmniejszyć ogień, przykryć, nie mieszać. Gotować około 10-15 minut.

PRZEKĄSKA: MARCHEWKI Z SELEREM - 60 kcal

Składniki: 3 surowe marchewki, 3 gałązki selera naciowego.
Sposób przygotowania: warzywa obrać i pokroić w słupki.

KOLACJA: SAŁATKA Z JAJKAMI I AWOKADO - 300 kcal

Składniki: 2 jajka, 1/3 awokado, garść sałaty, garść kiełków, pomidor, pół czerwonej papryki, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, szczypta ziół prowansalskich i pieprzu.

Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo i pokroić na kawałki, awokado obrać i dodać do jajek. Warzywa umyć, pokroić w kostkę pomidora wraz z paprykami i wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Na końcu doprawić i polać sosem wykonanym z oliwy i octu winnego.

Jadłospis liczy 1450 kcal.

dietetyk Kamila Ziemann

Produkty