Karp w piwie

  1. 30.11.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 65 minut
  4. zaawansowany

Składniki:

  • karp o wadze do 1,5 kg
  • 0,5 l jasnego, pełnego piwa
  • 2-3 goździki
  • duża cebula
  • łyżka masła
  • łyżka orzeszków pistacjowych
  • pół szklanki rodzynek (sułtanek)
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • łyżka drobno roztartego, suchego czarnego chleba
  • sok z cytryny
  • biały pieprz, sól, cukier

Przygotowanie:

Tradycyjny, staropolski przepis. Wyjątkowy smak zapewnia nie tylko dodatek piwa, ale również orzeszków pistacjowych i rodzynek. Do sosu, co ciekawe, wrzuca się też suchy, czarny chleb.

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka, odrzucić grubą część grzbietową, przełożyć plasterkami cebuli z wbitymi goździkami. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Do szerokiego, płaskiego rondla wlać piwo, dodać masło i zagotować. Do wrzątku włożyć porcje karpia, dodać cebulę, którą ryba była przełożona, a także rodzynki, pistacje, suchy chleb. Postawić na niewielkim ogniu i gotować, aż karp będzie miękki, ale nierozgotowany. Rybę wyłożyć na duży półmisek i podzielić na porcje. Sos doprawić sokiem i skórką cytrynową, solą, pieprzem oraz cukrem - powinien mieć wyraźny smak z lekko przebijającą nutą słodyczy. Gorącym sosem polać karpia.

Produkty