Keks z bakaliami

  1. 9.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 50 minut
  4. prosty

Wilgotny pełen bakalii keks to ciasto, bez którego nie odbywają się święta w wielu polskich domach.Pieczemy go zawsze większą ilość, bo keks doskonale się przechowuje i długo jej świeży. Przechowujemy go w plastikowym pojemniku w chłodnym miejscu. To wystarczy aby przez całe święta cieszyć się smakiem pysznego, wilgotnego ciasta. Z powodzeniem wytrzyma do Nowego Roku, będzie nawet smaczniejszy.

Składniki
170 g masła
320 g mąki
60 g cukru pudru
5 jajek
1/2 opakowania proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
30-40 dag bakalii (smażona skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy, figi, migdały, owoce w syropie)
masło i bułka tarta do formy

Czas pieczenia: 50 minut

Przygotować bakalie. Większe owoce pokroić w kosteczkę (rodzynki i figi można wcześniej namoczyć w rumie albo winiaku). Orzechy i migdały grubo posiekać, a następnie uprażyć na suchej patelni.

Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Wlać zapach rumowy. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Wymieszać dokładnie składniki.

Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Keks z bakaliami piec ok. godzinę w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić, wyjąć z pergaminem. Przed podaniem usunąć papier, a ciasto oprószyć niewielką ilością cukru pudru.

Produkty