Mikołajkowe słodkości dla dzieci

  1. 5.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP

Muffiny z reniferami, bezy w kształcie bałwanków, wyjątkowo ozdobione pierniczki. A do tego kubek gorącej czekolady ze słodkimi piankami. Tym, oprócz prezentów, sprawisz przyjemność dzieciom na mikołajki. Przygotowanie takich przysmaków wcale nie zajmuje tak dużo czasu, jak myślisz. W zabawę w dekorowanie możesz zaangażować całą rodzinę. Dzięki temu w domu zapanuje świąteczny nastrój.

Czekoladowe renifery

Składniki: 120 g miękkiego masła, 130 g cukru, 3 jajka, 60 ml mleka, 200 g mąki pszennej, 4 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Do dekoracji: 100 g mlecznej czekolady, słone precelki, małe biszkopciki, lentilki (białe, czarne, czerwone)
Przygotowanie: W naczyniu masło ucieramy z cukrem na puszysta pasę. Dodajemy jajka, mleko i dalej ucieramy. Wlewamy mleko i mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maczamy w niej każdą babeczkę. Przyklejamy biszkopciki. Z lentilków robimy nosek, oczy (źrenice i uśmiech można zrobić za pomocą wykałaczki umoczonej w czekoladzie). Z precelków robimy rogi.

Bezy w kształcie bałwanków

Składniki: 3 białka, szklanka cukru pudru, sczyzpta soli, lentilki do ozdoby
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier puder. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Na blachę do pieczenia nakładamy łyżką okrągłe kleksy z bezy- jedne mniejsze, drugie większe. Pieczemy przez około godzinę w 140 st. Celsjusza. Nakładamy na siebie dwie upieczone beziki, tak by powstał bałwanek. Z cukierków lub draży robimy nosek, oczy i guziki.

Piernikowa gorąca czekolada

Składniki: 300 ml mleka, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 6 łyżek śmietanki 30 proc., 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Do dekoracji: pierniczki, pianki marshmellows
Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko i śmietankę. Dodajemy cukier, cynamon i przyprawę do piernika. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Przelewamy do kubków. Dekorujemy pierniczkami i piankami marshmallows.

Pierniczki w papierowym rożku

Składniki: 1 kg mąki, 1 szklanka miodu, 150 g cukru, 1 kostka margaryny, 3 jajka, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, lukier do dekoracji
Przygotowanie: W garnku z grubym dnem roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika i gotujemy chwilkę, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Do mieszanki miodowej dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie. Blat podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy. Wykrawamy pierniczki. Przekładamy na blaszkę i pieczemy około 10 minut w 180 st. Celsjusza. Po wyjęciu dekorujemy lukrem i pakujemy w rożki przygotowane wcześniej z szarego papieru.

Miodowe muffiny ubrane w czapkę Mikołaja

Składniki: 250 g marchewki, 1 pomarańcza, 100 g masła, 5 łyżek miodu, 250 g mąki, 80 ml mleka, 2 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sody, 100 g cukru trzcinowego
Dekoracja: biały lukier, czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy. Masło, miód i sok z cytrusa podgrzewamy na wolnym ogniu. Lekko studzimy, dodajemy jajka i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier waniliowy, trzcinowy, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre, dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Ciasto rozkładamy do papilotek. Pieczemy przez 30 minut w 180 st. Celsjusza. Gdy muffinki wystygną dekorujemy je białym i czerwonym lukrem tak, by powstała czapka świętego Mikołaja.

Maślane ciasteczka z uroczym motywem

Składniki: 120 g schłodzonego masła, 3 łyżki cukru pudru, 150 g mąki pszennej, kilka kropli ekstraktu waniliowego
Do dekoracji: pisaki spożywcze, roztopiona czekolada, cukierki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folia spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczamy. Pieczemy około 15 minut w 200 st. Celsjusza. Po przestudzeniu dekorujemy wedle uznania.

Produkty