Paszteciki z kapustą i grzybami

  1. 12.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 180 minut
  4. prosty

Składniki:

40 g suszonych grzybów
400 g kiszonej kapusty
sól i pieprz
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
2 łyżki oliwy
1 duża cebula
2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko

Sposób przygotowania

Kapustę posiekać na desce, przełożyć do wysokiego garnka, zalać wodą, lekko doprawić i gotować przez 1,5-2 godziny, do miękkości.

Grzyby wypłukać, zalać wrzącą wodą i zostawić do namoczenia na ok. pół godziny. Wodę, w której moczyły się grzyby, dodać do gotującej się kapusty, zamieszać. Grzyby ponownie zalać wodą i gotować do miękkości.

Cebulki posiekać w drobną kostkę i zeszklić na patelni na jednej łyżce oliwy. Ugotowaną kapustę zemleć na maszynce lub dokładnie poszatkować, czynność tą powtórzyć również z odcedzonymi grzybami. W misce połączyć wszystkie składniki, dodać łyżkę oliwy i doprawić do smaku.

Łyżeczką nakładać farsz na jeden płat w kilkucentymetrowych odstępach. Nakryć drugim płatem ciasta i wykrajać paszteciki używając foremki w kształcie gwiazdki. Skleić brzegi za pomocą widelca, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem. Skrawki ciasta wyrobić i wycinać kolejne paszteciki. Można użyć również szklanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 stopni C i piec około 20-25 minut. Tuż przed końcem pieczenia można posypać je sezamem lub czarnuszką.

Produkty