Pepparkakor, czyli szwedzkie pieprzowe pierniczki

  1. 12.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 60 minut
  4. prosty

Co prawda teraz Szwedzi nie dodają już do nich pieprzu, ale pikantny smak pierniczków, który zawdzięczają imbirowi i goździkom, jest bardzo charakterystyczny.

Składniki:

150 g melasy (możesz zastąpić ją syropem klonowym lub z daktyli)
110 g masła
100 g cukru
375 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 jajo
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Melasę, masło i cukier podgrzać, mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą, następnie zostawić do ostygnięcia. Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać jajko i wcześniej przygotowaną melasę z masłem i cukrem. Wymieszać mikserem. Przykryć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto etapami należy rozwałkować najcieniej, jak potrafimy, a potem wyciąć z niego foremkami dowolne kształty na pierniczki. Piec maksymalnie 10 minut w 175 stopniach C. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszcze.

Produkty