Pieczone jabłka z bakaliami

  1. 12.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 30 minut
  4. prosty

Składniki

6 jabłek
100 g orzechów włoskich
40 g rodzynek
6 łyżek miodu
1 łyżeczka cynamonu
60 g konfitury wiśniowej
cukier puder

Jabłka umyć i osuszyć. Odciąć górną część, a następnie wydrążyć środek z gniazdami nasiennymi, aby powstała charakterystyczna miseczka. Faszerowanie zacząć od doprawienia cynamonem, następnie dodać konfiturę i bakalie. Całość zalać miodem - po łyżce na jabłko.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Owoce przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakryć odciętą częścią i piec 20 minut. Podawać na ciepło, udekorowane cukrem pudrem.

Produkty