Pomysły na świąteczne dania, gdy szał na karpia w sklepie cię pokona

  1. 2.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP

Co roku ta scena wygląda podobnie. Ostatni dzień przed świętami. Sklep. Lodówki z rybami. Wszyscy klienci szukają jednego – karpia. Niesławne bitwy o karpia przeszły już do świątecznej klasyki. I gdy Kowalski wraca do domu po przegranej walce, trzeba wymyślić inny pomysł na danie.

Śledzie, dorsze, halibuty, pstrągi, łososie – jest tyle pysznych ryb, które mogą zastąpić nam w święta karpia. Oto kilka przykładów dań z ryby, które mogą być alternatywą.

Rolada rybna w galarecie

Składniki:

50 dag filetów rybnych,
3 cebule,
3 jajka,
czerstwa kajzerka,
pół szklanki mleka,
pietruszka,
marchewka,
kawałek selera,
zielona część pora,
2 pomidory,
2,5 dag żelatyny,
łyżka masła,
łyżka świeżo wyciśniętego soku z buraka,
pieprz, ziele angielskie, szczypta cukru, sól.

Dwie duże cebule, pietruszkę, marchewkę, seler zalać trzema szklankami wody, dodać ziele angielskie, pieprz i wszystko zagotować. Bułkę namoczyć w mleku. Filety wypłukać i razem z odciśniętą bułką oraz surową cebulą przepuścić przez maszynkę. Żółtko jednego jaja utrzeć z masłem, dodać do ryby, przyprawić, dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć pianę z białka, sok z buraka i znów wymieszać. Lnianą ściereczkę posmarować masłem, ułożyć na niej wałek uformowany z masy rybnej, ciasno zwinąć, końce związać bawełnianym sznurkiem. Włożyć roladę do wrzątku z warzywami, posolić, dodać odrobinę cukru i gotować godzinę. Pozostałe jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić w cząstki. Wystudzoną roladę wyjąć z wywaru, pokroić w centymetrowej grubości plastry, ułożyć na półmisku, udekorować cząstkami jaj, pomidora i kawałkami pora. Wywar odcedzić, wymieszać z żelatyną, zagotować. Gdy wystygnie, zalać roladę i wstawić do lodówki, aby galareta stężała. Podawać z chrzanem lub sosem majonezowym.

Pstrąg w migdałach

Składniki:

4 średnie pstrągi,
10 dag masła,
5 dag migdałów,
cytryna,
gałązki pietruszki,
pieprz, sól.

Sprawione i umyte pstrągi natrzeć solą, oprószyć pieprzem, usmażyć na maśle na niezbyt silnym ogniu (po 8 minut z każdej strony). Usmażone ryby ułożyć na ogrzanym półmisku. W maśle po usmażeniu ryb lekko zarumienić posiekane migdały, wyłożyć na ryby, udekorować pietruszką, plasterkami cytryny

Ryba po marynarsku

Składniki:

50 dag filetów z dorsza lub morszczuka,
4 ziemniaki,
marchewka,
pół selera,
2 cebule,
10 dag śmietanki,
ząbek czosnku,
mąka,
olej,
pół szklanki soku pomidorowego,
sok z cytryny,
natka pietruszki,
pieprz, sól.

Przygotować filety – rozmrozić, umyć i osuszyć w ściereczce. Świeże dokładnie oczyścić. Skropić je sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu. Cebulę i ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju, wyłożyć na żaroodporny półmisek, ułożyć na nich porcje ryby, zalać śmietaną zmieszaną z sokiem pomidorowym, posypać posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić solą i pieprzem. Piec około 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Sałatka śledziowa

Składniki:

2 solone śledzie,
4 ziemniaki,
4 nieduże buraki ćwikłowe,
2 jabłka,
jajko,
2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
2 łyżki kwasu lub rozcieńczonego koncentratu buraczanego,
pół szklanki śmietany.

Śledzie oczyścić, umyć, zalać zimną wodą i moczyć 12 godzin. Następnie obrać ze skóry i odfiletować. Buraki oraz ziemniaki umyć i osobno ugotować w łupinach. Gdy wystygną, obrać je i pokroić w kostkę. Dodać jabłka i cebulę pokrojone także w kostkę, wlać kwas buraczany, wymieszać. Filety obłożyć sałatką, posypać ugotowanym na twardo i posiekanym jajem oraz polać ubitą śmietaną.

Produkty