Postna kapusta z grochem

  1. 13.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 50 minut
  4. prosty

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
400 g grochu (najlepiej drobny i żółty)
olej do smażenia
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
1/2 łyżeczki kminku
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Groch przebrać, a następnie umyć pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać wodą, odstawić na kilka godzin. Gdy nabierze wody i napęcznieje, zagotować do miękkości.

Kapustę odcisnąć i poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą (do poziomu kapusty). Dodać kminek, liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z olejem. Zarumienioną dodać do gotującej się kapusty. Do miękkiej kapusty dodać ugotowany groch - część grochu można przetrzeć przez sito. Całość gotować razem, w razie potrzeby dolewając przegotowaną wodę, aby nic się nie przypaliło. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco.

Produkty