Proste torty świąteczne, które zachwycą gości

  1. 5.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP

Makowiec, babka czy sernik to klasyki. Czasami warto jednak przełamać rutynę i spróbować przygotować... tort. To wcale nie jest trudne. A goście będą zachwyceni.

Tort żurawinowy z pistacjami

Składniki: 6 jajek, pół szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie suszonej żurawiny, duża garść obranych i posiekanych pistacji. Krem na wierzch: 250 ml śmietanki kremówki 36 proc., dwie łyżeczki żelatyny, łyżka cukru, żurawina do dekoracji

Przygotowanie: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy małymi porcjami do miski z pianą i delikatnie mieszamy. Dodajemy żurawinę i pistacje. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy przez około 40 minut w 170 stopniach Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy krem na wierzch ciasta. Ubijamy kremówkę z małą ilością cukru i żelatyną. Dekorujemy świeżą żurawiną.

Pavlova w wersji mini z czekoladą i sosem z krówek

Składniki: 6 białek, 300 g cukru, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 10 krówek, tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: białka dodajemy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, ocet winny i ubijamy dalej, aż piana będzie lśniąca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dalej miksujemy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim pięć równych kółek. Wykładamy na nie masę białkową. Minibezy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy bezy do wysuszenia. W rondelku rozpuszczamy krówki. Po wystudzeniu, polewamy słodkim sosem bezy. Dekorujemy gorzką czekoladą pokruszoną na małe kawałeczki.

Ciasto marchewkowe

Składniki: 2 szklanki startej marchewki, 1,5 szklanki mąki, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka cukru waniliowego, garść posiekanych orzechów włoskich, szczypta soli

Polewa: 100 g słonego serka kanapkowego, 4 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki masła

Przygotowanie: jajka z cukrem zwykłym i waniliowym ubijamy na puszysta masę. Dolewamy olej i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę, wymieszaną uprzednio z solą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon. Dodajemy startą na tarce marchewkę i posiekane orzechy. Mieszamy. Ciasto powinno być ciężkie i gęste. Pieczemy w tortownicy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Serek miksujemy z miodem i masłem. Po wystudzeniu, ciasto smarujemy polewą.

Tort czekoladowy z kremem piernikowym

Składniki na biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/3 szklanki kakao

Składniki na krem piernikowy: 2 szklanki mleka, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 7 łyżek cukru, 5 łyżek serka waniliowego, 1 kostka masła roślinnego, 4 łyżki kakao, 1 łyżka spirytusu, 3 łyżki kawy rozpuszczonej w małej ilości wody

Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, a potem żółtka. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy kakao i mieszamy. Dodajemy do masy białkowej i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut. Robimy krem do przełożenia tortu. Z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej i cukru robimy budyń. Masło ucieramy na pulchną masę. Kawę rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku mieszamy z kakao i przyprawą do piernika. Do budyniu dodajemy masło, kawę, spirytus, serek waniliowy, Mieszamy na jednolitą masę. Biszkopt kroimy na dwie części i przekładamy kremem.

Orzechowa tarta makowa z prażonymi migdałami

Składniki na kruchy spód: 70 g zmielonych orzechów laskowych, 120 g mąki pszennej, 90 g miękkiego masła, 80 g cukru pudru, 2 żółtka.

Składniki na masę makową: 450 g gotowej masy makowej, 40 g rodzynek, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach, 1 białko, łyżeczka cukru trzcinowego, uprażone płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i cukrem pudrem. Dodajemy miękkie masło, żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm, wycinamy z niego koło odpowiedniej wielkości i wykładamy nim formę. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Celsjusza. Na formę wyłożoną ciastem wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy na niego suchy groch lub fasolę, a następnie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Masę makową łączymy z namoczonymi rodzynkami, miodem, cynamonem, białkiem oraz startymi jabłkami. Na lekko podpieczony spód tarty nakładamy masę makową i wygładzamy ją. Dekorujemy prażonymi płatkami migdałów.


Produkty