Sataye z kurczaka z sosem orzechowym

  1. 16.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 50 minut
  4. prosty

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2cm świeżego imbiru
  • szczypta soli
  • szczypta kminu rzymskiego
  • ostra papryka w proszku (ilość wedle uznania)
  • patyczki do szaszłyków
  • Składniki na sos orzechowy:
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • nieduża papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół cytryny
  • olej

Przygotowanie

Filety kroimy w paski, wszystkie pozostałe składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką, gęstą pastę, w której zanurzamy mięso. Tak wysmarowanego indyka nadziewamy na patyczki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut.

W czasie gdy mięso się piecze przygotowujemy sos orzechowy: cebulkę drobno kroimy i szklimy na patelni, dodajemy posiekamy czosnek, chili i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Dodajemy masło orzechowe, mleko kokosowe i sok z cytryny oraz sos sojowy. Wszystko razem gotujemy redukując sos, jeśli jest za rzadki.

Produkty