Spring rolls z kimchi i makaronem ryżowym

  1. 16.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 20 minut
  4. prosty

To pyszna i prosta propozycja przekąski dla osób, które przepadają za pikantnymi potrawami. Kimchi jest niesamowicie uniwersalne i w mig znika z talerza. Zestawione z makaronem ryżowym, zwinięte w cienkie i bardzo delikatne płaty papieru ryżowego daje fantastycznie efekt.

Składniki (na kilkanaście sztuk):

1 opakowanie makaronu ryżowego
6 łyżek domowego kimchi
płaty papieru ryżowego

Składniki na kimchi:

1/2 kapusty pekińskiej (ok. 700g)
2 duże marchewki
4 łyżki soli
4 papryczki chili
2 łyżeczki startego imbiru
3 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka suszonych płatków lub całych rybek/krewetek

Przygotowanie

Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, obraną marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Do kapusty i marchwi dodaj sól, wymieszaj i pozostaw na 6-12 godzin w lodówce. Po upływie tego czasu przelej wszystko na durszlaku pod bieżącą wodą, na końcu dokładnie odciskając z nadmiaru wody. Tak przygotowaną kapustę i marchew wymieszaj z pastą powstałą z połączenia w blenderze lub moździerzu pozostałych składników.

Przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaron połącz z kimchi. Farsz zawiń w przygotowane według wskazówek na opakowaniu płaty papieru ryżowego i już.

Produkty