Suszone owoce nie tylko w kompocie. Wigilijna zupa z suszu

  1. 22.12.2016
  2. WP Kobieta

Zupa jest obowiązkowym daniem wigilijnym. Na wschodzie Polski jada się najczęściej barszcz z uszkami, na południu pojawia się zupa migdałowa. Polska centralna, Pomorze i Kaszuby jadają zupę grzybową, rybną lub z suszonych owoców. Ta ostatnia, to ciekawe połączenie kompotu z suszonych owoców i tradycyjnej zupy.

Składniki na zupę owocową:
garść suszonych śliwek,
garść suszonych jabłek,
garść suszonych gruszek,
garść suszonych wiśni lub żurawiny,
mąka ziemniaczana,
cukier,
cynamon,
szczypta soli.

Ciekawostką jest to, że oprócz popularnych śliwek czy gruszek można dodać też suszony głóg, borówki i jagody.

Przepłukane pod bieżącą wodą owoce gotujemy z solą do miękkości. Dodajmy tyle cukru, ile nam odpowiada.
Zagęszczamy mąką ziemniaczaną, rozcieńczoną w zimnej wodzie. Mieszamy, zagotowujemy i podajemy od razu na stół. Posypujemy cynamonem. Możemy dodać makaron klub kluski.

Taką zupą kończymy uroczystą wieczerzę. Smakuje zarówno ciepła, jak też mocno schłodzona.

Produkty