Świąteczne tiramisu

  1. 9.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 50 minut
  4. prosty

Składniki:

2 szklanki mocnej kawy (najlepiej z ekspresu)
ok. 200 g podłużonych biszkoptów (tzw. ladyfingers/savoiardi)
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru albo drobnego cukru
500 g serka mascarpone
50 ml likieru amaretto
4 łyżki kakao
opcjonalnie kilka kostek startej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Kawę zaparzyć, po czym odstawić do wystygnięcia. Kiedy ostygnie, przelać ją do głębokiego talerza albo miseczki i połączyć z amaretto.

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu.

Przygotować foremkę do tiramisu (jedną dużą albo kilka mniejszych). Biszkopty na krótko zanurzać w kawie z likierem, uważając, żeby się nie rozpadły. Nasączone biszkopty ułożyć na dnie foremki. Wyłożyć na nie połowę kremu. Oprószyć kakao (przez sitko) i ewentualnie czekoladą. Zrobić drugą warstwę deseru – na oprószonym kremie ułożyć nasączone biszkopty i następnie resztę kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao i startą czekoladą.

Produkty