Sylwestrowe przekąski, które przygotujesz w około 15 minut

  1. 22.12.2016
  2. WP Kobieta

Mówimy: sylwester, myślimy: nowa sukienka! Szampan! Co jednak, jeśli w szale przygotowań do noworocznej zabawy nie znaleźliśmy czasu na gotowanie wymyślnych potraw, albo też duszenie, pieczenie i stanie godzinami w kuchni po prostu nieszczególnie do nas przemawia? Sprawdź naszych sześć prostych i sprawdzonych przepisów na sylwestrowe przekąski, których wykonanie zajmie ci tylko kilka chwil!

Sycąca sałatka makaronowa

Składniki: paczka makaronu penne, paczka rukoli, 1 opakowanie sera brie lub camembert, garść łuskanego słonecznika, suszone pomidory z oleju.

Wykonanie: makaron gotujemy al dente i zostawiamy do ostygnięcia. Rukolę myjemy i porządnie suszymy - jeśli będzie wilgotna, szybko zwiędnie w misce. Ser kroimy w kostkę, pomidory przecinamy na pół. Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy przez 1-2 minuty ziarna słonecznika. Zimny makaron, sałatę, ser, pomidory i słonecznik mieszamy w dużej misce i polewamy olejem ze słoika z suszonymi pomidorami. Szybkie, łatwe, sycące i pyszne!

Sataye z indyka z ostrym dipem orzechowym

Składniki na sataye: 4 filety z piersi indyka, 3 łyżki oleju (dowolny bezzapachowy, optymalnie - kokosowy), 2 papryczki chili, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 2 cm świeżego imbiru, szczypta soli, szczypta kminu rzymskiego, ostra papryka w proszku (ilość wedle uznania), patyczki do szaszłyków.

Składniki na sos orzechowy: 4 łyżki masła orzechowego, 4 łyżki mleczka kokosowego, nieduża papryczka chili, 1 ząbek czosnku, 1 cm imbiru, 1 mała cebula, 2 łyżki sosu sojowego, pół cytryny, olej.

Wykonanie: filety kroimy w paski, wszystkie pozostałe składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką, gęstą pastę, w której zanurzamy mięso. Tak wysmarowanego indyka nadziewamy na patyczki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut.
W czasie gdy mięso się piecze, przygotowujemy sos orzechowy: cebulkę drobno kroimy i szklimy na patelni, dodajemy posiekamy czosnek, chili i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Dodajemy masło orzechowe, mleko kokosowe i sok z cytryny oraz sos sojowy.
Wszystko razem gotujemy redukując sos, jeśli jest za rzadki.
Sataye podajemy oddzielnie z sosem do maczania.

Parówki w cieście - prosto, tucząco, ale pysznie

Składniki: 700 g parówek, 4 opakowania ciasta francuskiego, 200 g sera żółtego, sól, pieprz, ketchup.

Wykonanie: każdą parówkę tniemy na trzy równe części. Ser kroimy w tak duże plastry, aby swobodnie mogły opleść parówkę. Ciasto francuskie tniemy na tyle pasów, ile mamy kawałeczków parówek i zawijamy w nie mięso i ser, tak, aby żaden kawałek parówki nie wystawał. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (ciasto musi być lekko zarumienione). Podajemy z ketchupem.

Hummus i inne szybkie pasty do pieczywa dla fanów wege

Składniki: 2 puszki cieciorki, łyżka oleju sezamowego, cytryna, oliwa lub olej (minimum łyżka), 2 ząbki czosnku, łyżka lodowato zimnej wody, sól, pieprz do smaku. Dodatki (do wyboru): świeże pieczywo, chlebki pita, warzywa (marchew, seler) pokrojone w słupki.
Wykonanie: ciecierzycę odsączamy na sitku, wkładamy do miski, w której umieszczamy też pozostałe składniki. Wszystko to miksujemy na gładką, jedwabistą masę, dosalamy i dopieprzamy wedle uznania.
Zamiast cieciorki, aby urozmaicić nasze smaki, możemy użyć dowolnych warzyw w puszce (polecamy soczewicę, groszek lub czerwoną fasolę).

Ekspresowe koreczki, które znikną od razu

Składniki: świeży ogórek, ser żółty półtłusty, oliwki czarne. Wykałaczki: ilości wedle uznania.

Wykonanie: ser kroimy w równą kostkę o wielkości ok 1 cm. Ogórka przekrawamy na ćwierć i tniemy na około półtora centymetrowe kawałeczki. Wszystkie składniki nadziewamy na wykałaczki w kolejności: ogórek, ser, oliwka. Ekspresowa przekąska do zrobienia w 5 minut! Gdy mamy więcej czasu, możemy przygotować np. koreczki w kształcie pingwinów.

Rybne łódeczki z cykorii

Składniki: paczka cykorii, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, majonez, ser typu blue (gorgonzola, roquefort), papryka ostra (szczypta), sól, pieprz do smaku, garść orzechów włoskich.

Wykonanie: cykorię rozdzielić na pojedyncze liście. Orzechy młotkiem do mięsa rozbić na drobne kawałki. Tuńczyka odcedzić z wody i wymieszać z odrobiną majonezu (ilość według uznania) oraz doprawić solą, papryką i pieprzem.
Powstałą masą wypełnić cykoriowe łódeczki, posypać orzechami i rozdrobnionym serem blue. Pycha!

Produkty