Tradycyjny bigos z wędzonką

  1. 9.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 90 minut
  4. prosty

Składniki:

1,5 kg kiszonej kapusty
30 g suszonych grzybów
200 g wędzonego boczku
600 g wieprzowiny (karczek, łopatka)
600 g wieprzowiny (karczek, łopatka)
250 g kiełbasy zwyczajnej
50 g smalcu
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
łyżka musztardy
1,5-2 łyżki przecieru pomidorowego
papryka ostra
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Kapustę płuczemy, odciskamy nadmiar wody i siekamy. Przekładamy do garnka z grubszym dnem i gotujemy pod przykryciem z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, raz po raz mieszając. Umyte mięso i grzyby obsmażamy na smalcu, następnie kroimy i dusimy na tej samej patelni. Obsmażamy również pokrojony w kostkę boczek wędzony i łączymy go z pokrojoną kiełbasą, smażymy całość jeszcze przez chwilę.

Gdy mięso będzie już miękkie, łączymy je z boczkiem i kiełbasą. Dodajemy wszystko do ugotowanej kapusty. Mieszamy, doprawiamy do smaku musztardą, dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz paprykę. Dusimy na wolnym ogniu, bez pokrywki, tak aby odparował nadmiar płynu. Pod koniec gotowania można dodać 1/2 kieliszka wytrawnego wina. Bigos najlepiej smakuje po jednym lub dwóch dniach, kiedy składniki się przygryzą.

Produkty