Turron, czyli hiszpański nugat

  1. 12.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 150 minut
  4. prosty

Składniki
250 g miodu
300 g zmielonych migdałów
100 g cukru
1 białko
skórka starta z cytryny

Hiszpanie dzielą się nim z rodziną i przyjaciółmi, zupełnie jak Polacy opłatkiem. Jak go zrobić? Powyższe składniki przydadzą się do wersji podstawowej, którą można wzbogacić kandyzowanymi owocami, orzechami laskowymi i niesolonymi pistacjami.

W garnku podgrzać i rozpuścić miód z cukrem. Po ostudzeniu dodać ubitą na sztywno pianę z białka, mieszać razem 10 minut. Ponownie zacząć podgrzewać masę na małym ogniu, aż zacznie się karmelizować. Na końcu dodać skórkę z cytryny, migdały i ewentualnie inne dodatki. Masę przelać do wyłożonej pergaminem keksówki, wygładzić łyżką i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Na końcu pokroić na wąskie paski.

Produkty