Wigilijna zupa migdałowa

  1. 12.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 50 minut
  4. prosty

Składniki:

100 g migdałów
2-3 krople olejku migdałowego
1,2 l mleka
50 g ryżu
4 łyżki cukru
100 g rodzynek
3-4 łyżki płatki migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
skórka otarta z pomarańczy

Sposób przygotowania

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni. Tak przygotowane zmielić, a następnie utrzeć z cukrem, olejkiem i trzema łyżkami mleka.

Ryż opłukać, zalać niepełną szklanką mleka i ugotować na sypko. Utartą masę migdałową zalać w garnku pozostałym gorącym mlekiem, doprawić solą i cynamonem. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut. W tym czasie opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku rodzynki. Bakalie dodać do masy migdałowej i mleka. Całość gotować razem przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać ugotowany ryż i zamieszać.

Na suchej patelni uprażyć płatki, pilnując, aby się nie przypaliły. Zupę rozlać na talerze i udekorować płatkami migdałów oraz skórką pomarańczową.

Produkty