Zapiekanka z trzema serami

  1. 8.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 30 minut
  4. prosty

Składniki:

400 g makaronu penne lub kolanka
2 jaja rozbełtane widelcem
150 g startej mozzarelli
100 g startego parmezanu
2 łyżeczki bazylii
sól i pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Formę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem. W misce wymieszać jajka i ricottę, dodać bazylię. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (z termoobiegiem na 160 stopni C). Do naczynia przełożyć połowę makaronu, dodać ricottę z jajkami i wyrównać łyżką. Posypać połową mozzarelli i parmezanu. Dodać drugą warstwę makaronu, posypać mozzarellą i parmezanem. Piec w piekarniku 20 minut.

Produkty