Galaretka z jarzyn

  1. 16.12.2016
  2. WP Kobieta

Galarety warzywne są mniej popularne w naszym kraju od mięsnych, a szkoda. Galaretą zalewać można praktycznie wszystkie gotowane warzywa: brokuły, kalafiory, marchew, buraki

My mamy propozycję na galaretkę wielowarzywną, która będzie smakowała wszystkim. Składniki: litr bulionu warzywnego, szklanka zielonego groszku, dwie marchewki, pół kalafiora, kawałek selera, kawałek pora, natka zielonej pietruszki, sól, pieprz, dwie łyżeczki agar-agar. Gotujemy bulion warzywny.

Po ugotowaniu odsączamy warzywa, a bulion doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę i seler obieramy i lekko podgotowujemy na parze razem z różyczkami kalafiora. Różyczki dzielimy na mniejsze, inne warzywa siekamy w drobną kostkę. Pora kroimy na talarki. Na dno foremek dajemy posiekaną zieloną pietruszkę, a następnie kolejne warstwy warzyw. Dodajemy agar-agar do bulionu i mieszamy, aż się rozpuści. Zalewamy warzywa w foremkach i schładzamy.

Galaretka z fasolką

Obieramy 100 g marchwi, a kalafior dzielimy na różyczki. Dodajemy 300 g fasoli szparagowej i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu kroimy marchew, zaś różyczki dzielimy na mniejsze części. Fasolę i cebulę miksujemy. Paprykę czerwoną i żółtą obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i obgotowujemy.

Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach wody, łączymy z wywarem z warzyw i zagotowujemy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Część galarety należy wlać do formy, zalewając jej brzegi. Resztę musimy połączyć ze zmiksowaną fasolą i 100 ml śmietany 30 proc.

Pół masy wlewamy do formy i układamy na niej warzywa, a następnie zalewamy pozostałą częścią masy galaretowej. Podajemy ostudzoną. Będzie piękną ozdobą każdego stołu.

Udostępnij Tweetnij Wykop